sje 2

 

U ovom kantonu zaboravili su kako izgleda biti na vodećim političkim pozicijama.

Proces formiranja vlasti u Unsko-sanskom kantonu ide neočekivanim tokom, budući da bi, po izjavama aktera na ovdašnjoj političkoj sceni, Stranka demokratske akcije, nakon što je provela četiri godine u opoziciji, ponovo mogla biti dio vladajuće koalicije.  

Od okončanja proteklih općih izbora čeka se na formiranje vlasti u ovom kantonu, a najveći koalicioni kapacitet imaju SDA i Narodni evropski savez (NES) sa po osam poslanika u Skupštini USK.

U proteklom periodu vođeni su intenzivni razgovori između svih političkih partija koje participiraju u kantonalnoj Skupštini, a ako je suditi po aktuelnom razvoju događaja, vrlo izgledno je da bi, uz pomenutu SDA, buduću vlast mogli činiti još Demokratska fronta, te političke partije ujedinjene u tzv. blok 3, sa ukupno šest poslanika, a čine ga Narod i pravda (NIP), Pokret za modernu i autonomnu Krajinu (POMAK) i Naša stranka (NS), pišu Nezavisne novine.

Ukoliko se ostvari ovaj politički savez, u Skupštini USK formiraće se parlamentarna većina koja će brojati 17 poslanika.

Da se finaliziraju politički dogovori potvrdio je Halil Bajramović, predsjednik kantonalne organizacije NiP-a.

"Preliminarno smo postigli dogovor da svakome od političkih aktera pripadnu po tri ministarstva u Vladi USK. SDA jeste po broju glasova značajno jača, ali je prihvatila takav odnos. Ono što nas vodi u ovome trenutku jeste programska platforma i oko toga smo postigli konsenzus", istakao je Bajramović.

Dodao je kako su ranije vodili razgovore sa NES-om i SDP-om, s kojima su na državnom i federalnom nivou dio "Osmorke", ali da dogovor nije postignut. "Nismo bili zadovoljni tim razgovorima i osjećali smo da su nas željeli izigrati, pomnožiti s nulom i zaobići u procesu formiranja vlasti", kazao je Bajramović.

U Stranci demokratske akcije navode kako se razgovori vode i da su spremni preuzeti odgovornost da budu dio buduće vlasti. Prema riječima Jasmina Musića, predsjednika kluba SDA u Skupštini USK, odluku o tome donijeće vrlo brzo najviši organi te političke partije.

S druge strane u NES-u i SDP-u, političkim strankama koje su bile noseći stubovi vlasti u proteklom periodu, nezadovoljni su ovakvim razvojem događaja, a njihovi predstavnici smatraju kako se na ovaj način ruši političko partnerstvo "osmorke".

Mustafa Ružnić, aktuelni premijer USK i član najužeg rukovodstva NES-a, kaže kako NiP i Naša stranka u ovom kantonu ignorišu postojanje koalicije na federalnom nivou, te smatra kako je na djelu pokušaj njihovog disciplinovanja.

"Mrski su nam podanički mentalitet i izdaja, a nju posebno kažnjavamo, što će vjerovatno biti i u ovom slučaju", kazao je Ružnić.

Politički analitičari smatraju kako će se, ukoliko se u USK formira ovakva vlast, to neminovno odraziti na federalni nivo i jedinstvo "osmorke".

S druge strane, što brže formiranje vlasti u Unsko-sanskom kantonu nameće se kao imperativ, jer krajem marta prestaje važiti odluka o privremenom finansiranju, a budžet za ovu godinu još nije usvojen.  (SB)