sje 2

 

Ovgun Ahmet Ercan, stručnjak za zemljotrese, procjenjuje da bi 180.000 ljudi ili više moglo biti zarobljeno ispod ruševina,

od kojih su skoro svi mrtvi, piše The Economist.  Puna razmjera razaranja uzrokovanog dvostrukim zemljotresima magnitude 7,8 i 7,5 koji su 6. februara pogodili južnu Tursku i sjevernu Siriju ostaje nepoznata.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) proglasio je vanredno stanje u deset provincija koje su potresli potresi, u kojima živi 13 miliona ljudi. Preživjeli u južnoj Turskoj i sjeverozapadnoj Siriji proveli su drugu noć na ledenoj hladnoći, mnogi su se sklonili u svoje automobile ili pod dekama na ulicama, bojeći se da će se vratiti u potencijalno ozbiljno oslabljene zgrade.

Broj poginulih u Turskoj i Siriji nakon potresa popeo se na najmanje 12.049. Civilna odbrana Sirije saopćila je da su najmanje 2.992 osobe ubijene na sjeverozapadu Sirije. Rečeno je da je više od 2.850 povrijeđenih. Ranije je turski predsjednik rekao da je broj žrtava u njegovoj zemlji porastao na 9.057.
(Vijesti.ba / Avaz)