sje 2

 

Roditelji se često zabrinu kada njihova djeca počnu lagati,

ali zapravo je to vrlo uobičajen dio odrastanja i najčešće nije nešto alarmantno. Kako objašnjava dječiji psiholog Metju Rouz (Matthew Rouse), većina roditelja misli da djeca lažu kako bi dobila nešto što žele, izbjegla posljedice svojih postupaka ili se izvukla iz nečega što ne žele učiniti. Ovo su uobičajeni motivi, ali postoje i neki manje očiti razlozi zašto djeca možda ne govore istinu.

Testiraju novo ponašanje

Psiholog Rouz kaže da je jedan od razloga zašto djeca lažu taj što testiraju novo ponašanje. Naime, nakon što je dijete otkrilo neku novu ideju, isprobava je, da vidi šta će se dogoditi. 

– Dijete se u tom slučaju pita šta bi mu se moglo dogoditi ako laže o ovoj situaciji, kako će mu laganje pomoći i šta će, zapravo, time postići – objašnjava.

Isto tako, laganjem dijete pokušava steći određenu dozu samopoštovanja i odobravanje od roditelja ili okoline općenito. Naime, djeca kojoj nedostaje samopouzdanja mogu govoriti laži kako bi se doimala impresivnijima, posebnima ili talentiranima, povećala svoje samopouzdanje i izgledala dobro u očima drugih.

Bezazleni razlozi

Ponekad djeca lažu jer nastoje određenu priču ili događaj učiniti uzbudljivijim nego što on, zapravo, jeste. Naprimjer, ako vam prepričava šta mu se dogodilo u vrtiću ili školi, dijete bi moglo dodati određene detalje koji se nisu dogodili kako bi cijeli razgovor bio zanimljiviji. Sve su to, objašnjava psiholog Rouz, bezazleni razlozi, a laganje ove vrste s vremenom nestane kako dijete odrasta.

avaz/press