sje 2

 

Škola poslala upozorenje svim roditeljima i djeci.

Osnovna škola Milton na Hendre Farm Driveu u američkom Newportu izdala je upozorenje svim roditeljima nakon što je jedan učenik doživio srčani udar zbog energetskog pića koje je popio. U SMS poruci koju je poslala uprava škole stoji da žele upoznati roditelje sa slučajem.

“Djetetu su morali ispumpati želudac i iako mu je sada bolje, roditelji su htjeli da ovo podijelimo kao podsjetnik na moguće štetne učinke, piše u SMS poruci“, javlja Wales Online.

Dr. Christoph Specht upozorava na energetska pića. Kaže kako čak i više od dvije energy doze dnevno mogu biti kobne. I to je ono što stimulativna pića čini tako opasnima.

“Energetski napici sastoje se uglavnom od šećera, taurina i kofeina te stoga nisu prikladni za (mlađu) djecu. Energetsko piće, koliko god slatkog okusa bilo, često se pije u velikim količinama i u kratkom vremenu i to je problem. Jer postoji povećan rizik od predoziranja kofeinom“, rekao je Christoph Specht.

Djeca i mladi obično nisu navikli na puno kofeina, pa na njega posebno brzo reagiraju. Liječnik stoga upozorava na posljedice.

“Srce brže kuca, tlak raste, znojite se, uzbuđeniji ste. Ovo je možda isprva vrlo smiješan fenomen, ali u slučaju predoziranja može biti opasno po život. Jer kofein uglavnom utječe na srce, a u najgorem slučaju može dovesti i do srčanog zastoja“, kaže dr. Christoph Specht.  (SB)