sje 2

 

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik pripadnike bošnjačke nacionalnosti uporno svodi na vjersku grupu,

nazivajući ih muslimanima, ... navodi se u najnovijem izvještaju američkog State Departmenta o vjerskim slobodama u svijetu.

"Komisija Islamske zajednice (IZ) u BiH istakla je u izvještaju za 2021. godinu i retoriku tadašnjeg člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika, koji je Bošnjake nazivao 'muslimanima' i za koga se u izvještaju navodi da je etničku pripadnost sveo na vjersku grupu, dok vjersku pripadnost Hrvata i Srba ne pominje", piše u izvještaju State Departmenta objavljenom ove nedjelje.

Ovaj dio izvještaja komentirao je bh. režiser Dino Mustafić.

- Namjerna dehumanizacija Bošnjaka od strane Dodika nije politički eksces već njegovano nasljeđe Karadžićevog zločina iz 90-ih, navodi Mustafić.

U izvještaju se navodi i da je IZ u BiH jedina vjerska organizacija u toj zemlji sa kojom država još nije sklopila ugovor.

"Predsjedništvo BiH je propustilo da razmotri sporazum države i IZ sastavljen 2015. koji bi, ako ga odobri Predsjedništvo i parlament, priznavao i regulisao islamska ograničenja u ishrani u javnim institucijama, regulisao prostorije za dnevni namaz zaposlenih u javnom i privatnom sektoru i slobodno vrijeme za odlazak na džumu petkom, kao i jedno putovanje u Meku na hadž", piše u izvještaju.

Navode se i riječi zvaničnika IZ da Predsjedništvo BiH nije razmatralo taj sporazum jer je Dodik to blokirao kao član tog tijela od novembra 2018. do novembra 2022. godine, tvrdeći da bi potpisivanjem ugovora muslimani dobili veća prava u odnosu na ostale vjerske grupe.

U izvještaju se dodaje da je IZ u BiH negirala Dodikove tvrdnje da bi muslimani ugovorom dobili veća prava u odnosu na ostale religijske grupe u BiH.

Prema izvještaju Komisije IZ za 2021. godinu, odbijanje sklapanja tog ugovora smatra se diskriminacijom muslimana i njihovih vjerskih prava.

Navodi se i da druge dvije dominantne vjerske zajednice u BiH, Rimokatolička crkva i Srpska pravoslavna crkva, imaju sklopljene ugovore sa državom.  (Vijesti.ba)