sje 2

 

"Sada smo skoncentrisani na dostavljanje vode, hrane i medicinske pomoći u naseljima do kojih je presječena putna komunikacija", kazao je Sedić.  

"Od prvog trenutka ove prirodne nesreće sam konstantno na terenu dan i noć i zaista sam iz prve ruke upoznat sa stanjem u svim našim mjesnim zajednicama. Iako smo na vrijeme reagovali i započeli s akcijama punjenja i dostave vreća sa pijeskom, angažovanja radnih mašina i Jedinice za djelovanje na vodi, ovu količinu vode bilo je nemoguće zaustaviti", kazao je Sedić za Radio Bihać.

Podsjetio je da je u utorak poplavljeno više od 200 objekata u desetak bihaćkih mjesnih zajednica.

"Sada smo skoncentrisani na dostavljanje vode, hrane i medicinske pomoći u naseljima do kojih je presječena putna komunikacija", kazao je Sedić. 

U smanjenju štete i posljedica poplava učestvovao je veliki broj ljudi koji su danonoćno na terenu i koji su radili i još uvijek rade bez odmora.

"Zaista imam samo riječi hvale za angažman struktura CZ kojima je to posao, ali i predsjednike mjesnih zajednica i mještane, organizacije poput SOS Bihać, Crvenog krsta Grada Bihaća, Pomozi.ba. Ponosan sam na naše raftere i skipere i mnoge druge kolektive i pojedince koji su pokazali svoju spremnost i u naredom periodu ćemo ih i zvanično uključiti u strukture CZ. I ovaj put se pokazala krajiška solidarnost i spremnost za pomoć jednih drugima. U stalnom sam kontaktu i sa gradonačelnicima Krupe i Sanskog Mosta čiji građani muče istu muku. U Bihaću se očekuje smanjenje padavina i polagani pad ili bar stagnacija vodostaja rijeke Une i Klokota, nakon povlačenja vode slijedi nam zbrajanje šteta", rekao je Sedić. 

U Bihaću je od jutros jedan tim FUCZ na terenu, zajedno sa lokalnim ekipama, a dolaze i volonteri Pomozi.ba iz Sarajeva.

"Crveni krst FBiH poslao je materijalo-tehnička sredstva, što nam znači više simbolički, da se i nas neko sjeti u teškim situacijama, jer su Bišćani pokazali da su spremni svakom otići u pomoć kad je to bilo potrebno. Vlada FBiH je odgovorila na naš zahtjev i odobrila interventna sredstva Bihaću od 150.000 KM za sanaciju šteta. Da budem iskren, očekivali smo više. Gradonačelnica Sarajeva me kontaktirala i uputiće određenu novčanu pomoć, kao i naš poznati sugrađanin Džanan Musa", istakao je Sedić. 

Na području cijelog Unsko-Sanskog kantona proglašeno je stanje prirodne nesreće.

"Vlada USK proglasila je stanje prirodne nesreće na nivou USK i Uprava CZ USK je na raspolaganje stavila svoja raspoloživa materijalna sredstva koja će najviše biti potrebna nakon poplava. Sutra očekujemo posjetu člana predsjedništva BiH Bećirovića i premijera FBiH Nikšića. S njima želim razgovarati o značajnijim projektima i realizaciji preventivnih mjera na izgradnji i rekonstrukciji nasipa, obaloutvrda, barijera, čišćenju kanala i ostalim aktivnostima koje su u domenu Federacije i koje Grad sam ne može realizovati", istakao je gradonačelnik Bihaća.

Dodao je da, s obzirom na klimatske promjene, ovakve nesreće vjerovatno možemo očekivati i u budućnosti i za to se moramo pripremati.

"Zato ću zahtijevati od Vlade FBiH da se u to značajno uključi, jer ako nas već godinama zaobilaze veliki infrastrukturni projekti u FBiH, morali bi nam pomoći barem da zaštitimo stanovništvo od poplava", rekao je gradonačelnik Sedić.    (SB)